Baba Novac comemorat la Cluj Napoca și în satul ce îi poartă numele la 422 de ani de la uciderea sa

Buletin de Carei

Născut la PORECI (Serbia) din mamă româncă, din neamul Basarabilor și din tată sârb, BABA NOVAC devine un haiduc celebru în Balcani, luptător neînfricat împotriva Imperiului Otoman.

Spre sfârșitul vieții intră în oastea lui MIHAI VITEAZUL în fruntea corpului său de circa 10.000 de haiduci, însoțindu-l pe MIHAI sau fiind trimis de acesta în cele mai grele bătălii ( Ada Kaleh, Șelimbăr, Lipova, Moldova, Bucovina, Ploiești, pe Teleajen, Curtea de Argeș).

La începutul anului 1601, pe când MIHAI era la VIENA, BABA NOVAC împreună cu prietenul său de o viață,preotul SASCA, merg la Cluj cu o solie.

Sunt arestați de Dietă din inițiativa dușmanului de moarte al lui NOVAC, nobilul Ștefan Csaky, înscenându-i-se un proces pentru trădare în favoarea turcilor.

Pe 5 februarie 1601, deși avea 71 de ani(iar după unii istorici chiar 81 de ani) , este adus de călăi, împreună cu prietenul său Sasca, în Piața Clujului, pe platforma de execuție, unde sunt jupuiți de piele, schingiuiți, perpeliți pe foc mic și apoi trași în țeapă, supliciul lor durând o oră și jumătate!

În vara anului 1601, când MIHAI VITEAZUL se întoarce la CLUJ, face un parastas de pomenire în memoria viteazului său general și arborează toate steagurile capturate în lupte de BABA NOVAC pe Turnul Croitorilor.

Tradiția familiei haiducești a fost dusă mai departe de fiul său cel mare, GRUIA NOVAC, devenit erou de balade și care apucase să lupte alături de tatăl său.

În memoria lui BABA NOVAC s-au ridicat mai multe statui, dintre care una și în CLUJ-NAPOCA, unde există și o piață cu numele eroului iar la CRAIOVA, pe fostele moșii ale novăceștilor se află astăzi cartierul BRAZDA LUI NOVAC.

Asociația Comunitatea Identitară România a organizat o acțiune de comemorare a eroului național Baba Novac la statuia ridicată în memoria acestuia în Cluj Napoca(lângă Bastionul Croitorilor). Din păcate, conducerea orașului a schimbat placa de pe soclul statuii pentru că era menționată realitatea adică faptul că a fost ucis în chinuri groaznice de către nobilii unguri.

Viteazul căpitan Baba Novac  a fost comemorat așa cum se cuvine  și în satul care îi poartă numele, Baba Novac din județul Satu Mare.

Înainte de a porni la luptă, Baba Novac le spunea oștenilor săi:

“Izbânda este întotdeauna cu cei viteji, iar nu cu cei cărora le place mai bine ruşinoasa fugă decât cinstita moarte apărând pe domnul său”.

Primarul Ovidiu Duma a fost prezent la manifestarea comemorativă așa cum este prezent  la toate acțiunile importante ale comunității și  poartă cu mândrie eșarfa tricoloră ca însemn de primar.

Veșnica pomenire a lui Baba Novac din veac în veac!.

Buletin de Carei


Pentru o presă independentă, fără cenzură, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Nihil Sine Deo

Lasă un răspuns