Spre un „certificat european de părinte”?

Pe 7 decembrie 2022, Comisia a publicat o propunere de Regulament al Consiliului Uniunii Europene privind recunoașterea actelor autentice în materie de filiație și privind crearea unui certificat de filiație european. Sub pretextul necesității recunoașterii transfrontaliere, în UE, a relației părinte-copil, acest proiect de act normativ (regulamentele UE sunt obligatorii pentru statele membre) este cea mai recentă cale prin care grupurile de lobby și litigiu juridic ale „comunității LGBT” încearcă să eludeze acele legislații naționale defavorabile lor care nu le permit „să aibă copii” – indiferent că prin surogație, prin adopție sau cine mai știe cum altfel.

În acest moment, în România și alte state, certificatele de părinte obținute de cuplurile unisex în altă țară nu pot fi recunoscute. Sub noul regulament, nu va mai fi o problemă ca actele de filiație obținute să zicem în Belgia de un cuplu de bărbați români care vor fi „achiziționat” acolo un copil prin contract de surogație să fie transcrise și recunoscute aici, chiar dacă actualul Cod Civil interzice aceste proceduri!

Cu alte cuvinte, deși legislația familiei este în domeniul de subsidiaritate, adică în sarcina exclusivă a statelor membre, iată că instituțiile cu tendință tot mai centralistă de la Bruxelles ne pun în pericol ca legea noastră să devină caducă, sau în cel mai bun caz, vor conduce la un conflict juridic de proporții care va fi rezolvat doar în litigii juridice.

Ca de obicei, cele întreprinse în culisele negocierilor politice pentru stoparea acestui nou mecanism drăcesc de degradare a familiei e mai bine să rămână în afara atenției publice. Putem spune doar că sperăm ca, la votul din Consiliul Uniunii Europene, care va fi decisiv și care necesită unanimitate, să existe măcar 2 veto-uri (Polonia și Ungaria).

Sperăm să fim iertați de cei care nu sunt familiari cu labirintul uneori foarte sinuos al dreptului și care pot urmări mai greu raționamentul expus precum și firul diabolic al intrigii celor care au conceput acest proiect. Pentru aceștia, reluăm un enunț simplu, pe care l-am mai expus și îl vom repeta ori de câte ori va fi nevoie:

Normele privitoare la dreptul familiei și al copilului formează un ansamblu unitar și coerent ce își are izvorul chiar în natura persoanei umane. Legiuitorul de bună-credință nu poate ignora obiectivitatea faptelor naturale, pentru că orice știrbire a acestei continuități duce la aberații juridice, normative și culturale de tipul celei expuse mai sus.

Rămânem, prin activitatea noastră social-umanitară, de educare, de monitorizare a autorităților publice și litigiu, apărători nu doar ai persoanei umane de la momentul concepției, ci și ai „locului comun” pentru manifestarea optimă a devenirii umane care este familia – în limitele și definiția firești, lăsat de Dumnezeu.

Vă reamintim rugămintea de a ne sprijini în continuare în munca pro-viață. Pe 25 octombrie am intrat în cel de-al 18-lea an de activitate – și asta n-ar fi fost posibil fără voi.


P.S. Chiar dacă transmitem rar actualizări sub formă de buletine informativ, ținem permanent legătura cu voi prin intermediul canalului Telegram. Telegram este dinamic, robust și lipsit de presiunea cenzurii care ne amenință permanent pe Facebook sau YouTube. Nu v-ați instalat până acum aplicația Telegram? E momentul să o faceți! Vă așteptăm la https://t.me/pro_vita.


Apel către prieteni. PRO VITA București se bazează pe generozitatea susținătorilor săi pentru a acoperi costurile necesare activității non-profit. Dacă ne apreciați munca, vă rugăm să faceți o donație. Dacă sunteți deja donator, luați în considerare donații regulate, prin intermediul platformei noastre onlineVă mulțumim tuturor!


MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator – Nihil Sine Deo – PRESĂ LIBERĂ

Lasă un răspuns