Expoziție eveniment la Curtișoara, în Gorj: „Gheorghe Tătărescu – un destin în fața istoriei”

Asociația culturală Tătărescu

Asociația culturală Tătărescu a vernisat miercuri, 24 mai 2023, la Cula Tătărescu de la Curtișoara, Expoziția foto-documentară „Gheorghe Tătărescu – un destin în fața istoriei”, în cadrul unui eveniment dedicat împlinirii a 148 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal.

În Gorj, nu putem vorbi despre liberalism și doctrina „Prin noi înșine!”, fără a evoca personalitatea lui Gheorghe Tătărescu, ilustrul om politic, cu un doctorat în Drept, la Sorbona, prim-ministru, ministru, senator, deputat, consilier regal, ambasador al României la Paris, membru de onoare al Academiei Române.

„Aici, în județul acesta, unde odihnesc oasele strămoșilor și părinților mei, – afirma Gheorghe Tătărescu voiesc să duc lupta pentru a face să fie mai multă dreptate, mai multă omenie. Nu am nimic de luat, totul de dat!” (Gh. Tătărescu)

Expoziția Asociației culturale Tătărescu a cuprins 17 fotografii provenind din fondul Arhivei Naționale a României, alături de documente și obiecte din Colecția Asociației culturale Tătărescu: afișe electorale, ziare, cărți, o brasardă din timpul celei de-a doua guvernări a omului politic gorjean, coifura (chipiul) de consilier regal, Ordinul „Legiunea de Onoare”. Oameni politici precum: Alexandru Vaida-Voevod, Constantin Argetoianu, Grigore Gafencu, Mihail Ghelmegeanu, Gheorghe Argeșeanu, Patriarhul Miron Cristea, Constantin Angelescu, Constantin C. Giurescu sau Mihai Ralea apar, în fotografiile expuse, în compania omului politic gorjean.

„Cel puțin pentru oamenii din Gorj pentru care a făcut atât de multe fapte bune, avem cu toții obligația de a purta în memorie și conștiință o asemenea personalitate emblematică. În același timp nu înțelegem reticența celor care încă nu fac hotărât pasul spre reabilitarea completă a acestui remarcabil om politic, căzând în postura celor cu prejudecăți, în funcție de cum bat vânturile acestor vremuri. Ne bucură invitația Partidului Național Liberal – Filiala Gorj de a organiza această expoziție, la 148 de ani de la înființarea partidului”, spune Marinela Strîmbulescu, președintele Asociației culturale Tătărescu.

Gorjul datorează mult Omului Gheorghe Tătărescu, gorjeanul care afirma asumat, la începutul anilor ’30, că „țara se găsește astăzi la o răspântie hotărâtoare, iar județul Gorj se zbate în cele mai grele dificultăți, pe care le-a cunoscut vreodată… De aceea, toată puterea mea de muncă, toată autoritatea mea, toate putințele mele, de realizare politică, socială și economică vor fi închinate Gorjului.”

„Gheorghe Tătărescu poate rămâne un personaj istoric controversat doar pentru cei care nu cunosc istorie, declară profesorul Andrei Popete Pătrașcu. În ciuda unor controverse și critici aduse activității și rolului de om politic și înalt demnitar al statului român – Gheorghe Tătărescu, atât din perioada interbelică, cât și de după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, a face o analiză mai atentă, dar mai cu seamă cât se poate de obiectivă, este absolut necesară. Cu atât mai mult cu cât, dincolo de orice fel de îndoială, ilustrul fiu al Gorjului a fost și rămâne în rândul marilor personalități ale vieții politice românești și ale istoriei naționale.”

„Pentru luare aminte, vizând autoritățile locale și nu numai, pentru întreaga sa viață și activitate politică cu înalte demnități în structuri instituționale ale statului român, Gheorghe Tătărescu nu merită, oare, măcar un loc simbolic pe aleea personalităților din Târgu- Jiu, alături de celelalte celebrități de seamă ale Gorjului nostru istoric? Răspunsul, cu siguranță, este Da, și mai mult decât atât!”, se arată într-un comunicat al Asociației culturale Tătărescu.


Pentru o presă independentă, fără cenzură, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Nihil Sine Deo

Lasă un răspuns