Gorjule, Mândrule! Dregătoria Oltului…

Muzeul Olteniei / magazincritic.ro

De-a lungul timpului, vajnicii și inimoșii noștri politicieni mioritici, ne-au prezentat tot felul de proiecte de reformare administrativă a României, ultimul fiind aruncat de-a valma pe piață chiar cu câteva săptămâni/luni în urmă.

Iată un astfel de proiect propus, dar tot nefinalizat (!), încă de pe parcursul anului 1907, din perioada Vechiului Regat și a Regelui Carol I. De această dată propunerea a venit din partea defunctului Partid Conservator, cel care fusese întemeiat încă de la 1880.

Proiectul inițiat de conservatori prevedea înființarea a 6 dregătorii/azi discutăm mai mult de regiuni – în august 1938, Regele Carol al II-lea a venit cu ținuturile! -, cele care urmau să grupeze fiecare un număr finit de județe. În ordinea lor alfabetică, dregătoriile trebuiau să fie: Brăila (6 județe), Botoșani (5 județe), Dobrogea (2 județe), Iași (6 județe), Ilfov (6 județe) și Olt (7 județe).

Fiecare dregătorie avea o reședință și era condusă de un dregător inamovibil cu rang de ministru. În subordinea directă a acestuia erau păstrații prefecții, cei care coordonau județele respective.

Așa cum cu lesne se poate deduce, județul Gorj urma să facă parte din dregătoria Olt, cu reședința la Craiova, alături de județele Dolj, Mehedinți, Olt, Romanați, Teleorman și Vâlcea.

de Gabriel Sarcină


Pentru o presă independentă, fără cenzură, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Nihil Sine Deo

Lasă un răspuns