Foto: magazincritic.ro

Poate acestea vor fi și ultimele noastre cuvinte, neascultate, fără ecou, fără o mână întinsă.

De ce? Părerea mea este că vina este în cea mai mare parte politică. Mai concret :

1. Sănătatea a fost subfinanțată și pe 2023, cu un buget în scădere, oricum tot la coada țărilor europene eram. Cu efect în investițiile și asigurarea funcționarii spitalelor la parametri normali.

2. Numărul de medici este insuficient, avem în continuare prea puține cadre medicale la 1.000 de locuitori, raportat la Uniunea Europeană. Schema tot de la Ministerul Sănătății vine.

3. Managementul spitalelor este adeseori politizat, neperformant, rupt de situația reală din saloane și de la camera de gardă. Controlul calității serviciilor este o poveste iar personalul iarăși nu este într-o conduită adecvată, cum se întâmplă la clinica privată de peste drum.

4. Avem medici care în Occident sunt foarte apreciați. La noi însă se încurajează superficialitatea: ești medic la stat 2 ore și alte 6 ore la privat. Un adevărat manager de companie nu ar permite aceasta, dacă vii în firma mea, aici ești trup și suflet.

5. Din când în când mai aflăm că un aparat medical de mii de euro zace nefolosit de ani buni, că achiziția de dezinfectanți a fost măsluită, că s-au cumpărat aiurea milioane de vaccinuri. Nu se dorește un corp de control care să ajute la eficientizarea cheltuielilor din sănătate și probabil aici tot de la cap se strică treaba.

Soluția? Sper să alegem oameni realiști, care să pună pe primul loc sănătatea, nu să fie Cenușăreasa bugetului, împreună cu educația…

de Eduard Dumitrache


MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator – Nihil Sine Deo – PRESĂ LIBERĂ

Lasă un răspuns