Expoziția documentară „Generalul Ioan Culcer – un om, un caracter” mai poate fi vizitată până pe 30 august, la Târgu Jiu!

Asociația culturală Tătărescu, Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” și Asociația Pleniceanu

Până pe 30 august, puteți vizita la Târgu Jiu expoziția documentară dedicată generalului Ioan Culcer, cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la nașterea unuia dintre reprezentanții elitei militare din timpul domniei Regelui Carol I. În cadrul expoziției găzduite de Muzeul Județean de Istorie „Alexandru Ștefulescu”, veți avea ocazia să explorați viața și activitatea acestui important general gorjean, anunță organizatorii evenimentului.

Expoziția documentară dedicată generalului Ioan Culcer aduce laolaltă documente, fotografii și obiecte inedite din colecții publice și private. Acestea oferă o perspectivă captivantă asupra vieții și carierei sale, aducând în lumina posterității contribuția sa la dezvoltarea și evoluția armatei române.

Prin intermediul acestei expoziții, ne spune profesorul Andrei Popete Pătrașcu, coordonatorul proiectului, veți putea descoperi momente cheie din viața generalului Culcer, precum și impactul său asupra istoriei militare a României. Veți avea ocazia să vedeți decorații, diplome, brevete, scrisori și alte obiecte inedite care au aparținut acestui mare lider militar. Fiecare element expus pune în valoare realizările și sacrificiile generalului Culcer în slujba țării. Expoziția este organizată cu sprijinul: Bibliotecii Naționale a României, Muzeului Județean de Istorie „Alexandru Ștefulescu”, Asociației Detecții Gorj, Asociației culturale Tătărescu, Asociației de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” și Asociației Pleniceanu.

Deschiderea expoziției dedicată generalului Ioan Culcer a avut loc în ziua de 17 august 2023, în prezența urmașilor familiei Culcer și a unui public numeros, a iubitorilor de istorie, dar și a tuturor celor interesați să descopere povestea celui mai important general gorjean, născut la Târgu Jiu în urmă cu 170 de ani.

Generalul Ioan Culcer a studiat la Școala Politehnică din Paris și Școala de Aplicație pentru Artilerie și Geniu, de la Fontainebleau, iar de numele său se leagă, sub comanda generalului belgian Brialmont, realizarea sistemului de fortificații din jurul Bucureștiului, linia de apărare Focșani-Nămoloasa-Galați, iar mai târziu fortificarea capului de pod de la Cernavodă.

A fost profesor militar la prestigioasa Școală Superioară de Război, a ocupat funcția de Secretar General al Ministerului de Război, a fost comandant al Armatei I și guvernator al Cadrilaterului. De asemenea, a avut responsabilități importante în domeniul lucrărilor publice și a fost președinte al Asociației Generale a Ofițerilor în Rezervă și Retragere. A fost decorat cu înalte ordine militare românești și străine.

„Intelectualul distins cu o cultură bogată – se arată în presa vremii –, cu orizonturi întinse în știința cărora își închinase toate puterile spriritului, Generalul Culcer era nu numai un idealist și o fire dezinteresată, dar un om a cărui existență tăcută și retrasă îl facea propriu să servească numai ideia și preocupările de oedin superior, care le avea în specialitatea sa ca profesionist al artei militare. (…) A fost un spirit serios, un militar cu vederi largi, dându-și seama de ansamblul situațiunilor, judecându-le totdeauna în adevărata lor lumină.”


Pentru o presă întru adevăr, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Nihil Sine Deo

Lasă un răspuns