Părinţii români se opun sărbătoririi Halloween-ului în unităţile de învăţământ

Foto: pixabay

Alianța Părinților din România ia act cu profundă îngrijorare de sărbătorirea în unitățile de învățământ din România a Halloween-ului, o manifestare care promovează – ca prilej de amuzament – întunericul, groaza și moartea. Activitățile includ, în general, concursuri de costume și postere horror și cultivă gustul pentru macabru, sinistru și cruzime.

Acest lucru este absurd și inacceptabil în condițiile în care constatăm zilnic că elevii sunt din ce în ce mai puțin empatici și din ce în ce mai înclinați să relaționeze violent, iar școala își propune să deruleze constant programe antibullying, care au devenit o necesitate. Între ceea ce declară școala că vrea să facă și ceea ce face este o evidentă fractură logică.

După activităţi diverse pe tema ,,nonviolenţei”, Halloween-ul stimulează tocmai agresivitatea prin direcţionarea greşită a creativităţii copiilor. Dorim să cultivăm la copii o creativitate care se exprimă prin capete tăiate, trupuri spânzurate, schelete, răni sângerânde, chipuri schimonosite, case bântuite, personificări ale morţii și demonicului?

Costumați în monştri, demoni, vampiri, fantome sau vrăjitori, copiii de toate vârstele, din școli și chiar din grădiniţe, „se joacă” de-a moartea, împreună cu educatorii lor, chiar în unităţile şcolare destinate formării caracterelor pe principii morale, şi nu deformării lor sub influenţa unor împrumuturi străine de tradiţiile şi credinţa poporului român.

În școli gimnaziale și licee se organizează, de câțiva ani buni, concursuri de costume sau afișe inspirate de tematica evenimentului. Cele mai sinistre dintre acestea sunt premiate potrivit principiului „cel mai hidos câştigă”.

Și anul acesta numeroase instituții de învățământ devin gazdele acestor modalităţi de educare a elevilor români în spirit păgân, cu accente satanice. Oare câți dintre profesorii și părinții implicați în organizarea acestor activități știu ce este, de fapt, Halloween-ul?

După cum se arată într-o scrisoare deschisă a părinților suceveni[1] , prin care aceștia solicită Ministerului Educației interzicerea activităților legate de Halloween, această sărbătoare îşi are originile în străvechiul festival Galic închinat zeului morţii, Samhain.

„Sărbătoarea implica frecvent focuri, ruguri în aer liber unde erau aruncate sacrificii în grâne, animale sau oasele celor măcelăriţi. Costume şi măşti hidoase erau de asemenea purtate în timpul festivalului în încercarea de a îmbuna spiritele morţilor. Când sărbătoarea lua sfârşit, ei foloseau focul de la rugurile de sacrificiu pentru a-şi aprinde focurile de acasă cu scopul de a fi protejaţi cu puterea focului «sacru», de aici venind practica dovlecilor luminaţi din interior. Ulterior cuceririi romane, festivalul Samhain celtic a fost combinat cu două sărbători de origine romană: Feralia, de la sfârşitul lui octombrie, în care romanii işi comemorau morţii şi festivalul în care o cinsteau pe Pomona, zeiţa romană a abundenţei casnice.”

Există informații potrivit cărora de Halloween-ul zilelor noastre se leagă, în ciuda aparenței de farsă și distracție, numeroase ritualuri sângeroase. Exemple de acest fel sunt atrocitățile comise de sataniștii din Giurgiu, care au ucis și ars o femeie în noaptea de Halloween a anului 2020 și au violat o adolescentă de 16 ani, pe un altar închinat lui Satan, în anul 2019[2].

Cât despre practicile obișnuite din noaptea de Halloween, iată ce declara un cunoscut cercetător al curentului New Age, Texe Marrs: „Cercetările noastre confirmă faptul că în această noapte păgână a Halloween-ului are loc sabatul vrăjitoarelor, în care se bea, se dansează, se spun blesteme și vrăji, se organizează orgii sexuale, se oferă sacrificii animale și umane“.

Anton Szandor LaVey, creatorul Bisericii Satanice a declarat că „Două mari sărbători principale sunt celebrate de Biserica Satanică: Halloween-ul şi Walpurgisnacht.”

Urmările asupra psihicului copiilor sunt incontestabile. La întrebarea: „Cum ați vrea să serbați Halloween-ul?“, conţinută într-un extemporal dat elevilor de clasa a IV-a într-o școală americană, 80% au răspuns: „Aș vrea să omor pe cineva[3]“.

Creșterea nivelului de violență comportamentală în timpul Halloween-ului în ţările în care acesta are vechi tradiţii a devenit o evidență, „distracția“ asociindu-se cu fapte penale, consum de alcool și droguri, distrugeri de bunuri sau accidente grave.

Își poate asuma vreun cadru didactic responsabilitatea pentru urmările care ar putea apărea în urma acestui joc „nevinovat“ de-a oroarea?

Amintim directorilor unităților școlare care promovează astfel de evenimente că între principiile care guvernează învățământul românesc se numără și „principiul asumării, promovării şi păstrării identităţii naţionale şi a valorilor culturale ale poporului român”[4], principiu care pare să fie ignorat cu desăvârșire.

De asemenea, mai amintim factorilor decizionali faptul că protocolul adițional la Convenția Europeană a Drepturilor Omului prevede, la art. 2, că „statul, în exercitarea funcțiilor pe care și le va asuma în domeniul educației și învățământului, va respecta dreptul părinților de a asigura această educație și acest învățământ conform convingerilor lor religioase și filozofice.”[5]

De asemenea, art. 29, 6 din Constituția României spune că „părinții sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educația copiilor minori a căror responsabilitate le revine”, în timp ce art. 48, se referă la „îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”, drept și îndatorire reluate și de Noul Cod Civil.

Din informaţiile pe care le deţinem, în multe școli sărbătorirea Halloween- ului are loc fără informarea și acordul scris al părinţilor.

Având în vedere cele semnalate mai sus, solicităm ca în școli să înceteze sărbătorirea Halloween-ului, activitate care poate afecta pe termen lung sănătatea fizică, psihică, spirituală şi morală a copiilor noştri.

Fără îndoială, elevii își pot manifesta creativitatea realizând costume tematice pentru activităţi care cultivă trăsăturile pozitive pe care ni le dorim la copii, și care explorează patrimoniul nostru cultural.

Solicităm ca școala să promoveze activități care ilustrează etosul românesc și pun în valoare tradițiile culturale care constituie baza formării spirituale a copiilor noștri.

Comitetul Director

Prof. Popa Olimpia – Dir Dep. Educaţie – Sănătate

Preşedinte, Cristian Filip

————————

[1] https://www.svnews.ro/scrisoare-deschisa-a-parintilor-suceveni-catre-profesori-feriti-copiii-nostri-de-macabrul-halloween/64634/

[2] https://www.gandul.ro/stiri/ipoteza-inspaimantatoare-in-cazul-fetei-ucise-si-incendiate-pe-camp-crima-seamana-perfect-cu-un-sacrificiu-adus-zeului-moloh-in-noaptea-de-halloween-19533796

[3] https://youtu.be/SP5fZErTR7U?si=q_qd4-brWQTUjN6o

[4]https://edu.ro/sites/default/files/_fișiere/Minister/2023/Legi_educatie_Romania_educata/legi_monitor/Legea_invatamantului_preuniversitar_nr_198.pdf

[5] http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/85276


Foto: pixabay, blackrabbitkdj


MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns