Andrei Popete Pătrașcu: La Târgu Jiu cultura este compromisă politic. Cerem public demisia viceprimarului cu atribuții în acest domeniu!

Târgu Jiu este un oraș cu o istorie bogată și un patrimoniu cultural deosebit. Aici se găsesc operele lui Constantin Brâncuși, considerate adevărate bijuterii ale artei moderne, dar care nu mai atrag turiști din întreaga lume așa cum se întâmpla în urmă cu câțiva ani.

Istoricul Andrei Popete Pătrașcu, coordonatorul Grupului de inițiativă civică „Vade Mecum”, cere demisia viceprimarului Gabriel Coica, despre care afirmă într-o postare pe pagina grupului:

„Un viceprimar competent ar trebui să fie un susținător al culturii locale și să depună eforturi pentru promovarea și dezvoltarea acesteia. Din păcate, viceprimarul Coica pare să aibă o abordare total greșită în ceea ce privește gestionarea și promovarea culturii din Târgu Jiu. Incapabilitatea sa de a administra acest domeniu vital este evidentă în acțiunile sale.

În calitate de reprezentant al administrației locale, viceprimarul ar trebui să fie un promotor activ al evenimentelor culturale din oraș. Cu toate acestea, Coica a eșuat în organizarea și promovarea unor astfel de evenimente, lăsând impresia că domeniul cultural nu este o prioritate pentru el. Astfel, oportunități valoroase de a atrage turiști și de a evidenția potențialul cultural al orașului au fost irosite. Una dintre cele mai mari neglijențe ale viceprimarului Coica este legată de insuficienta promovare a Ansamblului Monumental “Calea Eroilor”. Mai mult, numit pe criterii politice, fără nicio legătură cu domeniul cultural, milionarul cu 14 imobile a favorizat grupurile de interese care au făcut din Calea Eroilor un nesfârșit șantier, periclitând includerea ansamblului pe lista monumentelor UNESCO.

Incapacitatea viceprimarului de a administra și promova cultura în mod corespunzător are consecințe asupra întregii comunități din Târgu Jiu. Oamenii sunt dezamăgiți și descurajați de lipsa de susținere din partea administrației locale în ceea ce privește cultura și patrimoniul cultural. Această situație afectează imaginea orașului și reduce potențialul său de dezvoltare turistică și economică.

Cerem public demisia celui mai slab viceprimar al Târgu Jiului, Gabriel Coica, groparul culturii într-un oraș care ar fi trebuit să se dezvolte numai din turism, istorie și cultură!

Cu zero pregătire în domeniul cultural și cu o atitudine total nepotrivită, el a demonstrat că nu are nicio legătură cu valorile culturale și istorice ale acestui oraș. Este inacceptabil ca într-un oraș cu un potențial cultural uriaș, să avem un viceprimar care nu înțelege importanța dezvoltării culturale și a promovării turismului. Gabriel Coica pare mai preocupat de propriile sale interese și de sinecurile pe care le-a obținut, în loc să se implice în proiecte care ar putea să aducă beneficii reale cetățenilor orașului. Lipsa unei strategii clare și a unui management competent în domeniul cultural este evidentă și afectează dezvoltarea orașului.

Este evident că viceprimarul Coica este incapabil să administreze și să susțină cultura la Târgu Jiu. Este necesară o schimbare urgentă în modul de gestionare a culturii pentru a readuce cultura și arta serioasă la Târgu Jiu și a pune în valoare potențialul cultural al acestui oraș.”


MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator

Lasă un răspuns