Ne rezervăm dreptul de a ne selecta clientela?

Asociaţia Pro Consumatori

În 2022 încă mai găsim locații turistice în care se folosește sintagma “Ne rezervăm dreptul de a ne selecta clientela!” Instanțele de judecată au sancționat acest lucru ori de câte ori au fost sesizate, la fel și unele instituții ale statului român! Găsiți mai jos temeiul legal care stă la baza sancționării operatorilor economici care afișează astfel de bazaconii în ideea de a-i intimida pe unii turiști. “Instanța reține că potrivit art.1 al. 2 lit. f din O.G. 137/2000 (ce reprezintă o transpunere aproape fidelă a Directivei Consiliului 2000/43/CE privind aplicarea principiului egalității de tratament între persoane, fără deosebire de origine rasială sau etnică) principiul egalităţii între cetăţeni, al excluderii privilegiilor şi discriminării sunt garantate în special în exercitarea următoarelor drepturi:…. dreptul de acces la toate locurile şi serviciile destinate folosinţei publice.”

Definiția discriminării este consacrată legislativ în art. 2 al 1 din O.G. 137/2000 și reprezintă orice deosebire, excludere restricție sau preferință, pe baza de rasă, naționalitate, etnie…care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice domenii ale vieții publice.

Utilizarea sintagmei „Ne rezervăm dreptul de a ne selecta clientela”, contravine prevederilor art. 3 lit. c coroborat cu art. 9 din O.G. 21/1992 privind protecția consumatorilor.

Totodată, potrivit articolului 8 din Ordonanţa de urgenţă nr. 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre şi controlul activităţilor desfăşurate pe plajă, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 10.000 lei şi 20.000 lei săvârşirea de către persoane fizice sau juridice a faptei de nerespectare a obligaţiei privind accesul liber pe plajă şi libera circulaţie a persoanelor în spaţiul plajei.

Campanie națională de informare, educare și conștientizare a consumatorilor cu privire la drepturile acestora pe plajele Litoralului românesc derulată de Asociaţia Pro Consumatori sub sloganul ,,Plaja este domeniul public! Cunoaște-ți drepturile!”

Fii proactiv! Fii proconsumator! Distribuie prietenilor tăi această postare pentru a lua și ei atitudine și a schimba comportamentul de vătaf de plajă al unor agenți economici!

Asociaţia Pro Consumatori

5 august 2022


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici.

Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.


MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns