PASTILA DE MEMORIE. 1-4 decembrie 1957. Răscoala împotriva colectivizării de la Vadu Roşca (Vrancea)

Foto: Buciumul

Între 1 şi 4 decembrie 1957, în localitatea vrânceană Vadu Roşca s-a desfăşurat una dintre cele mai ample revolte împotriva procesului de colectivizare forţată din România. Timp de patru zile locuitorii din Vadu Roşca s-au organizat pentru a împiedica intrarea echipelor de colectivzare în sat, reuşind să îl transforme într-o adevărată fortăreaţă. Ei s-au grupat în patrule, au stabilit ca bătutul clopotului să fie semnal pentru alarmarea oamenilor în caz de pericol şi au format baricade pentru a împiedica intrarea oricui ar fi încercat să îi forţeze să semneze cereri de intrare în colectiv.

Reacţia autorităţilor nu s-a lăsat prea mult aşteptată. La 4 decembrie, satul a fost înconjurat de zeci de maşini cu trupe de Securitate înarmate, care au deschis focul asupra mulţimii adunate la marginea satului. În final, ofensiva autorităţilor asupra satului Vadu Roşca s-a încheiat cu nouă morţi, cu vârste cuprinse între 14 şi 49 de ani, zeci de răniţi şi 19 persoane condamnate, care au primit pedepse cuprinse între 5 şi 10 ani închisoare corecţională pentru delictul de „rebeliune”.

Sef al Directiei Superioare Politice a Armatei și adjunct al Ministrului Fortelor Armate în anii 1950, generalul Nicolae Ceaușescu a condus personal razboiul împotriva țăranilor din Vrancea. Aici a fost recunoscut de cei care bătuti, secerati, asteptau sã vină partidul ca să li se hotărască soarta. Insotit de o echipã de securiști si procurori, Ceaușșescu a întrebat, fată în față cu autorii răzmeriței din Vadu Rosca, dacã este cineva rănit dintre soldați, dar mortii și rãniții erau numai în tabăra țăranilor.]

Lucia Hossu Longin, “Memorialul Durerii”, Ed. Humanitas, 2007


  • Suntem cenzurați online/pe rețelele de socializare. Zilnic, puteți accesa site-ul pentru a vă informa.
  • Contactați-ne oricând.
  • Pentru o presă independentă, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservatorContează pe ȘTIRI ce contează!

Lasă un răspuns