Gorjule, Mândrule! Dascălul care a băgat soarele în casă!

Unul dintre vizionarii Gorjului, de la cumpăna secolelor XIX-XX, a fost dascălul Lazăr Arjocianu. Așa cum îl trădează și numele, s-a născut în satul Arjoci-com. Godinești (numele său real era Arjoca, dar s-a autodenumit Arjocianu de la satul natal).

De numele său se leagă numeroase inițiative a căror finalitate s-a resimțit în traiul zilnic al țăranilor gorjeni: construcția șoselei principale a satului („Linia satului”), prepararea primului cozonac din Bălănești, ridicarea unei case din cărămidă de către meșterul italian Peterfranț stabilit în Tg. Jiu, folosirea sistemului de ulei cu faguri artificiali pentru stupi, achiziționarea primei mașini de cusut de pe Valea Amaradiei (marca „Singer”), obținerea unei medalii de aur la expoziția de la Paris din anul 1900 (soiul de vin „Braghina de Bălănești”) ș.a.

A rămas în memoria colectivă, mai ales prin folosirea, în premieră, a ferestrelor cu geamuri mari de la propria casă. Pentru aceasta a trebuit să dărâme o parte din pereții locuinței, motiv arhisuficient pentru unii dintre consătenii săi în a-l declara nebun. Dar a fost suficient să fie vizitat de unul dintre acesta (o rudă din partea soției), iar pelerinajul de la casa sa, să dureze mai multe zile, cei mai mulți dintre vizitatorii inopinați decretând, cu condescendența lipsită de ipocrizie a țăranului gorjean:

„ – Dascălul a băgat soarele în casă”!

17 martie 2022


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici

Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook


MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoare. Contează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns