Gorjule, Mândrule! În amintirea lui Tudor Vladimirescu

Biblioteca Sfântului Sinod

Pe parcursul zilei de astăzi am primit câteva documente mai vechi de la Dl. Sever Pavel, domnia sa fiind unul dintre profesorii noștri care, pe la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90, ne-au învățat carte la Liceul din Peștișani.

Cu ceva timp în urmă, Dl. Profesor Sever Pavel, ne-a mai pus la dispoziție un document mult mai vechi, referitor la localitatea Peștișani, datat 5 octombrie 1746, în care se făcea referire la un anume Ișfan Voinescu, cel care vindea partea sa de pământ lui Ion Pavelu, fiilor și nepoților acestuia.

Numai că de data aceasta am ales o dovadă al cărei emitent a fost redacția ziarului „Gorjeanul” din orașul Târgu Jiu. Iată câteva rânduri din conținutul acesteia: „s-a primit la redacțiunea acestui ziar o foarte prețioasă carte cu denumirea: „Amintirile unui băiat de prăvălie”, de I. Petrovici; carte ce a fost oferită de stimata Domnișoară Nica I. Zamora din Frâncești, pentru biblioteca parohială a satului Vladimir – Gorj, aceasta în amintirea Eroului Național Tudor Vladimirescu de la 1821 și a Bunului său strămoș, Tănasie V. Zamora, luptător al cauzei de mai sus, decedat în anul 1853, 20/21 Martie”.

de Gabriel Sarcină

PS – cartea cu pricina a ajuns, la 11 august 1947, la redacția ziarului „Gorjeanul” fiind adusă de către Vasile I. Zamora, fratele domnișoarei Nica!


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. 
  • Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa. Contactați-ne: aici.
  • Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.

MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns