24 Aprilie 1904 | A avut loc Masacrul de la Aleşd, din județul Bihor

În centrul localității Aleșd, pe locul acestui masacru există în zilele noastre amplasat un monument în amintirea victimelor acestui etnocid, Foto: Primăria Orașului Aleșd

24 Aprilie 1904: A avut loc Masacrul de la Aleşd, din județul Bihor. Jandarmii unguri au deschis focul în plin, ucigând zeci de români. În Masacrul de la Aleşd au murit 25 de oameni și au fost răniți peste 50, în cadrul unei acțiuni violente de represiune a autorităţilor ungare împotriva unei adunări sociale a românilor, informează Glasul info.

Pe 24 aprilie 1904, în localitatea Aleşd din judeţul Bihor, au avut loc simultan adunări a două mișcări politice, respectiv partidele kossuthist şi cel socialist. În vreme ce partidul kossuthist era alcătuit din maghiari, cel socialist era alcătuit din români. Așadar, divergențele dintre cele două partide aveau nu numai un caracter ideologic, ci și unul etnic.

În centrul localității Aleșd, pe locul acestui masacru există în zilele noastre amplasat un monument în amintirea victimelor acestui etnocid, Foto: Primăria Orașului Aleșd

Încercarea românilor veniți în număr mare la o adunare kosuthistă, de a întrerupe oratorii unguri şovini, se soldează cu o represiune violentă din partea jandarmilor unguri.

Sub pretextul de a împrăștia adunarea românilor pentru a nu exista conflicte între ei și kosuthiști, jandarmilor unguri li s-a ordonat să înainteze cu baioneta la armă, însă românii s-au apărat cu bastoane sau cu bețe de lemn. Un foc de revolver, acuzat de unguri a fi tras din tabăra socialistă, a rănit un subofiţer ungur. Se ordonă foc împotriva românilor, iar jandarmii unguri trag în plin.

Douzecișicinci de români împușcați au murit pe loc, iar dintre alți 50 de români răniți, unii au decedat la câteva ore în urma rănilor primite. În centrul localității Aleșd, pe locul acestui masacru există în zilele noastre amplasat un monument în amintirea victimelor acestui etnocid.

Alte surse dau numere diferite ale morţilor şi răniţilor:

  • douăzecişicinci de ucişi pe loc, treizeci de răniţi grav, dintre care şapte au murit la scurt timp, o sută de răniţi uşor din rândul manifestanţilor şi nici o pierdere din partea autorităţilor
  • Cad 30 de morţi. Sunt răniţi peste 100 de participanţi dintre care 23 de grav răniţi

Preluare: Glasul info


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici.

Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.


MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns