“Privatizarea” fabricii TEPRO la 10 mai 1999 avea să aducă primul asasinat sindical la Iași | VIDEO

Bustul liderului sindical de la TEPRO Iași, Virgil Săhleanu, Foto: Digi 24

La data de 10 mai 1999 avea loc prima “privatizare” a fabricii de țevi TEPRO din Iași. Firma Zelezarny Veseli AS, deţinută de către milionarul ceh Zdenek Zemek, reprezentată în faţa FPS-ului de către un alt cetățean ceh, Frantisek Priplata, câștigătoarea pachetului majoritar de acțiuni, concediază 2.500 de angajaţi în mai puţin de un an de la preluarea Tepro Iaşi, informează Glasul info.

Apar evident nemulțumirile și protestele sindicale. Virgil Săhleanu este singurul lider sindical care cu adevărat încearcă o salvare a fabricii și a locurilor de muncă pentru salariații Tepro Iași.

Disperați că nu-l pot potoli pe Săhleanu, patronii decid să rezolve situația într-un mod mai neortodox. În dimineața zilei de 7 septembrie 2000, după mai multe zile de filaj în jurul blocului în care locuia Virgil Săhleanu, acesta este atacat de către niște agresori și înjughiat cu un cuțit, prăbușindu-se în încercarea de a se întoarce în apartament pentru a solicita ajutor.

Este primul asasinat sindical din România postdecembristă, un moment care a șocat și în același timp scandalizat opinia publică din România.

Presa vremii din România, reflecta și ea zbucimul și haosul din toate frământările acestea legate de așa zisele privatizări ale industriei românești:

  1. “Departamentul de Control al Guvernului propune FPS analizarea modului de respectare a contractului de privatizare a societății Tepro de către Zelezarny Veseli”, scria Mediafax pe 20 Iulie 1999
  2. “Liderul grupului parlamentar din Senat, Dan Vasiliu, senator de Iași, a cerut, luni, demisia președintelui FPS Radu Sîrbu, pentru privatizarea în condiții ‘neclare’ a societății Tepro Iași“, scria Mediafax pe 7 Iunie 1999
  3. “Președintele FPS consideră privatizarea Tepro Iași perfect legală”, scria Mediafax pe 21 Iulie 1999
  4. “FPS a decis să acționeze în instanță firma Zelezarny Veseli în vederea rezoluționării contractului de privatizare a societății Tepro Iași”, scria Mediafax pe 10 Mai 2000

Pe 4 mai 1999, în cadrul Ședinței din Camera Deputaților, deputatul Victor Traian Mihu declara următoarele despre cazul așa zisei privatizări de la Tepro Iași:

Pentru realizarea mai rapidă a procesului de privatizare, Guvernul, prin diverse ordonanţe, a acordat o serie de facilităţi pentru privatizarea unora dintre cele mai mari şi importante societăţi comerciale din România. Care sunt principalele rezultate ale acestui mare succes sau, ca să citez, a acestei “eficienţe” a FPS-ului?

S-au privatizat: Societatea “Oţel-inox” Târgovişte, din domeniul industriei metalurgice, ale cărei rezultate de producţie, eficienţă economică şi modernizare sunt acum sub cele ale perioadei anterioare privatizării; Societatea comercială “Tepro” Iaşi, producătoare de ţevi sudate şi laminate la rece, s-a privatizat, prin licitaţie deschisă, cu firma “Zelerny” din Cehia. Adevăratul motiv al acestei tranzacţii este lichidarea societăţii aflată în concurenţă cu firma cumpărătoare. Practic, Societatea “Tepro” Iaşi a devenit un depozit pentru firma cumpărătoare, care a preluat şi pieţele de desfacere ale firmei cumpărate.

(…) S-au încheiat contracte de privatizare a unor societăţi aşa-zise “găuri negre”, gen IMGB, cu preţul mult sub evaluare, cu condiţia restructurării şi asigurării desfacerii. Rezultatul: renunţarea la contract, într-o perioadă foarte scurtă.


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. 
  • Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa. Contactați-ne: aici.
  • Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.

MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns