La 14 mai 1812 s-a născut Costache Negri, patriot român dedicat cauzei unioniste

La 14 mai 1812 s-a născut Costache Negri, patriot român dedicat cauzei unioniste

La 14 mai 1812 s-a născut la Iași Costache Negri, patriot român dedicat cauzei unioniste. A fost scriitor, om politic și patriot român cu o intensă activitate în sprijinul Unirii Principatelor Române, domnitorul Alexandru Ioan Cuza sprijinindu-l în eforturile sale în timpul exilului său din afara Principatului Moldovei, informează Glasul info.

La izbucnirea revoluției de la 1848, moment care îl găsește la Paris, în capitala Franței, Costache Negri s-a înscris ca voluntar în gărzile revoluționare și a prezentat guvernului francez noul tricolor românesc.

S-a dedicat cauzei unioniste luptând împreună cu un grup de alți exilați moldoveni împotriva domnitorului Mihail Sturdza. Schimbarea domnitorului în Moldova îi deschide lui Costache Negri noi oportunități, fiind numit în diverse funcții judecătorești și administrative.

Prieten bun cu Alexandru Ioan Cuza, a sprijinit toate acțiunile și reformele domnitorului Unirii. Prin misiunile pe care le-a avut peste hotare, Costache Negri poate fi socotit primul diplomat al Principatelor Române.

Dezamăgirea provocată de complotul care a dus la detronarea lui Cuza l-a determinat, ca și pe Vasile Alecsandri, să renunțe la viața politică. S-a retras la Târgu Ocna, unde de altfel s-a și stins din viață, murind la  28 septembrie 1876. (Glasul info)


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. 
  • Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa. Contactați-ne: aici.
  • Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.

MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns