PE-REPEDE-ÎNAINTE CU JURNALISTA ANCA MUȘAT: „Dragostea împărtășită dă miere în glas și emoție în scris”

Foto: Ziua Cultural

Publicat de ZIUA CULTURAL pe , Traian Horia

REPORTER: Care este genul jurnalistic care te atrage cel mai mult?
ANCA MUȘAT:
Nu am atașament clar pentru un gen jurnalistic anume, mă atrage „opinia”, mă atrage să am opinii… E ca și cum ai fi „expert” în ceea ce spui, dar de cele mai multe ori ești habarnist, plin de remarci subiective. Cred că le-am încercat pe toate, rog cititorii mei să-mi transmită ei care dintre cele trei genuri mi se potrivesc cel mai bine.

REPORTER: Spune-ne ceva despre tine, de care cititorii nu ar trebui să știe.
ANCA MUȘAT: Ups… clar nu trebuie să știe nimeni că sunt o persoană simplă, care citește doar pentru a fi informată și că, dintr-un meschin interes pentru serviciu, m-am mutat de la oraș la țară. Grădinăritul e noul meu hobby.

REPORTER: Cică a scăzut inflația la supermarket. Vă ajungeți mai bine cu banii sau sunt brașoave?
ANCA MUȘAT: Am două joburi și foarte puțin timp liber: partenerul de viață chiar mi-a reproșat că am pus munca mai presus decât pe el. Despre suficiența asta nenorocită, a banilor de la un salariu la altul, ce să spun…? Mă descurc binișor. Am rămas în țara mea, mănânc o pâine curată și mă bucur că pot spune oamenilor dragi cuvinte care nu au traducere și nici același sens în nicio altă limbă de pe mapamond. Cuvântul „dor” există? Supermarket ieftin, ziceai… Nu prea știu, eu rar îmi fac cumpărăturile din supermarket, prefer să merg la țăranii din piață.

REPORTER: Am văzut că excelezi în reportaje. Este acest lucru legat de o pasiune pentru călătorii?
ANCA MUȘAT: Nu excelez în nimic, prefer sa fiu considerată modestă, sunt doar trăiri și doar impresii: îmi conduc mașina și asta mă relaxează, acolo sunt doar eu, cu gândurile mele.

REPORTER: Cariera împlinește viața? Sau este vițăvercea?
ANCA MUȘAT:
Cariera nu împlinește viața. De regulă, o distruge.

REPORTER: Dragostea împlinește viața? Sau traiul solitar, fără partener, îl fidelizează pe jurnalist articolelor sale?
ANCA MUȘAT: Dragostea și familia împlinesc viața, singurătatea e doar o alegere personală. Jurnalistul scrie indiferent dacă este cu sau fără partener: ai vrut, probabil, să spui că un jurnalist cu omul drag alături, scrie mai empatic, e mai apropiat de inima cititorilor săi. Dragostea împărtășită dă miere în glas și emoție în scris.

REPORTER: Vor acum să înlocuiască banii: poți să ne confirmi că banul digital e ochiul dracului?
ANCA MUȘAT: Banu’ e ochiul dracului oricând, indiferent de starea de agregare sau de modul în care îl posezi. Fără echivoc, nu se pierde, doar se transformă.

REPORTER: Continuă să vină din urmă generații traumatizate: avem cenzurați, reglementați, alungați, triști, neîmpliniți, într-un talmeș-balmeș general, de corupți în Justiție și de idioți în politică. Ce facem cu toți tinerii ăștia, nimeriți între ciocanul capitalismului și nicovala Noului Marxism?
ANCA MUȘAT: Tinerii de azi sunt prinși într-un „iureș”, dar ei singuri își vor găsi calea: noi, ca părinți, putem doar să-i ghidăm, atât. Viața-i simplă.

REPORTER: Papa cere italiencelor să facă mai mulți copii. Nu-i cam târziu pentru un rol de moașă?
ANCA MUȘAT: Papa vrea mult, din moment ce a legalizat LGBT-ul: mai greu îi va fi să găsească acea cale spre a avea mai mulți copii în păstorire.

REPORTER: Poți traduce mentalitatea activistei „feministe” care iese în stradă să-și ceară dreptul la avort?
ANCA MUȘAT: Nu știu nimic, sau aproape nimic, despre mentalitatea activistei „pro-avort”. Știu că este traumatizant avortul și este mai ușor să-l previi prin contracepție*. Poate ea n-a aflat-o, dar e omenește să nu știi chiar tot.

REPORTER: Care este relația ta cu presa așa-zis „mondenă”. Citești știrile despre vedetele de show-biz?
ANCA MUȘAT:
Nu am o „relație” bună cu presa mondenă, nu-mi place ideea de a emite judecăți, de a arăta cu degetul sau de a trăcăni pe show-biz. Fiecare dintre cei care fac parte din lumea show-biz-ului sunt în primul rând oameni, au suflet, au familie… pur și simplu le au, deci nimeni nu are voie să judece.

REPORTER: A fost interviul tău celebru cu senatorul Sorin Lavric, preluat de multe instituții media, inclusiv TVR. Crezi că acea preluare a avut un scop diferit de cel de informare? De exemplu, unul pur politic…
ANCA MUȘAT: Interviul cu pricina a fost răstălmăcit, au fost scoase fraze din context doar pentru simplul fapt că unele instituții media au vrut să-și atragă vizualizări sau cititori. Câți dintre cei care au preluat interviul știu unde a fost luat, în ce context și câți dintre ei au participat la acel eveniment?! Să vă răspund eu: niciunul. De ce?! Păi, e simplu: nu era un eveniment interesant pentru ei, fusesem la „Comemorarea Sfinților Închisorilor Comuniste”. E ușor să faci jurnalism „copy-paste” azi… și ceva impresie personală dictată de Editorul de serviciu: plătit de la partid.

REPORTER: Am avut sau avem cenzură pe Facebook, avem COVID și războaie în vecini. Ca analist, cum vezi evoluția securității Balcanilor și a drepturilor civile?
ANCA MUȘAT: Nu sunt analist, sunt un umil cetățean al țării mele. Drepturi? Greșit, nu avem drepturi, avem obligații. Cenzura a fost și încă mai este, Facebook-ul cenzurează oricând și orice, COVID-ul a fost eradicat miraculos pe 24 februarie 2022 când Vladimir Putin a invadat Ucraina. Despre război nu știu nimic, n-am mers pe front să mă conving de evoluția sa, dar este sigur că acel conflict militar influențează securitatea din Balcani. Cu Dumnezeu înainte!

(preluat cu permisiune de pe traianhorianet.wordpress.com)

*Notă MagazinCritic: Avortul e sporit, nu diminuat, prin contracepție. Multe din metodele de contracepție au și rol avortiv, fenomen descris de dr. Christa Todea-Gross în cartea sa de referință de aici. În plus, contracepția dă și greș, deci are nevoie de avort să elimine ,,problema”, adică să omoare ,,copilul nedorit” de părinți, dar dorit și dăruit (doar la momentul potrivit) de Dumnezeu. Vă recomandăm să citiți și demontarea multor mituri pro-avort pe https://totuldespreavort.ro/mituri/.


MAGAZIN CRITIC – Nihil Sine Deo / Știri ALESE cu GRIJĂ de suflet

Lasă un răspuns