Manipularea presei
Parlamentul trebuie să trateze cu maximă seriozitate chestiunea finanțării presei, care, în principiu, este un ajutor de stat firesc pentru un segment afectat de epidemie, dar care trebuie realizat în deplină legalitate și cu maximă transparență, pentru a nu se transforma într-o tentativă de mituire mascată.
Repartizarea sumelor de către reprezentanții unui singur partid e extrem de periculoasă, mai ales că suntem într-un an electoral. Iar Memorandumul privind promovarea informațiilor de către Google, ca și comportamentul rețelelor de distribuție pe cyberspațiu trebuie analizate de Comisiile de cultură, pentru a nu permite distorsionarea informațiilor și manipularea opiniei publice prin intermediul internetului.
Eu ascult, de obicei, Radio Muzical. De la o vreme, Mozart și
Beethoven se opresc pentru a face loc unor dialoguri imbecile de felul:
Voce de bărbat zice: „Eu mă spăl pe mâini.” Voce de femeie zice: „Și eu
mă spăl pe mâini.” Și, iarăși, voce de bărbat zice cam așa: „Eu nu-mi
bag degetele în nas și nu mă scarpin în urechi”. Vocea de femeie
confirmă: „Nici eu nu-mi bag degetele în nas și nu mă scarpin în
urechi”. La sfârșit, vocea milităros-sidefie a ministrului de interne
mulțumește românilor pentru precauțiile O.R.L.-iste.
Aflăm acum că transmiterea acestor dialoguri infantile va costa 200 de
miioane de lei. Chiar și Guvernul își dă seama că publicitatea asta e
ridicolă și lipsită de sens, ca dovadă purtătorul de cuvânt al
executivului recunoaște că toată campania e menită, de fapt, să ajute
presa aflată în dificultate, după restrângerea publicității de tot
felul.
Nu suntem împotriva sprijinirii domeniilor aflate în dificultate, inclusiv a industriei mass-media. Rămân, însă, două întrebări la care avem nevoie de răspuns. În primul rând, cine va decide cui se dau banii? Vrăjeala cu punctele care se vor acorda funcție de audiență nu ține. Repartizarea sumelor de către reprezentanții unui singur partid e extrem de periculoasă, mai ales că suntem într-un an electoral.
În al doilea rând, am citit o remarcă guvernamentală care mi-a dat frisoane: Guvernul va încheia un memorandum cu Google pentru promovarea informațiilor din surse autorizate, credibile. Cu alte cuvinte, dacă președintele spune, fără să dea cifre și fără să indice surse suplimentare, că vârful pandemiei nu a fost atins, e credibil. Dacă eu prezint cifre care dovedesc că vârful pandemiei a fost atins pe 11aprilie, nu sunt credibil. Dacă Guvernul prezintă cifre potrivit cărora 20% dintre vindecați au proveniență necunoscută e credibil. Dacă eu demasc această manevră, arătând că e imposibil ca o persoană bolnavă și vindecată să rămână anonimă și cu domiciliul necunoscut, nu sunt credibil. Dacă Guvernul prezintă aproape o sută de decese ca fiind din cauza virusului, fără să prezinte dovezi că au fost testate pozitiv, e sursă credibilă. Dacă eu sau profesorul Astărăstoae spunem că contabilizarea decezelor e aleatorie, nu suntem o sursă credibilă.
Ca să nu mai vorbim că mesajele care demască manipulările din spatele pandemiei, chiar și când sunt prezentate de savanți de notorietate, sunt interzise pe rețelele mari de distribuție.
Rețineți doar: pentru noi, voi politicienii în frunte cu președintele, nu ați existat, nu existați și nu veți exista, oricâte manipulări și manevre veți face în spate. Europa nu este a voastră și nu va fi a voastră. Redați-ne libertățile pe care le avem din naștere, pe care numai Dumnezeu ni le poate lua, sau altfel veți avea soarta nazismului, stalinismului sau comunismului. Nu sunteți Dumnezu ca să hotărâți ce trebuie să faceți cu viețile noastre.
9 noiembrie 2023
MAGAZIN CRITIC – Nihil Sine Deo / Știri ALESE cu GRIJĂ de suflet