Asociația „Ferdinand I”: 13 decembrie 1866. Ziua nașterii generalului erou David Praporgescu
Despre generalul erou David Praporgescu manualele de istorie nu mai amintesc astăzi. La fel ca mulți alți eroi ai neamului, cel care, rănit fiind, își încuraja soldații „Nu slăbiţi credinţa, a noastră este izbânda!”, a fost uitat de generația care nu mai vrea să înțeleagă rostul jerfei lor.
Despre acest militar de excepție și jertfa sa, aflăm astăzi mai multe informații de la Liviu Burcea, președintele Asociației de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” și camarazii acestuia, cei care readuc la viață tradiția armatei române și reconstituie faptele de vitejie.
David Praporgeanu a văzut lumina zilei la Turnu Măgurele și a fost primul general român care a murit pe câmpul de luptă, în Primul Război Mondial, în luptele din munții Colți, înconjurat de ostașii săi.
A îndeplinit funcții de comandant de brigadă, de divizie și corp de armată în campania anului 1916. „Pentru vitejia și destoinicia cu care a condus personal operațiunile trupelor de pe Valea Oltului și Munții Colți în anul 1916 căzând grav rănit de o schijă de obuz, în linia I-a de tranșee, pe când îmbărbăta pe soldați la luptă crâncenă contra inamicului care era mult superior ca număr, murind ca un erou din cauza rănilor căpătate”. Așa sună ordinul de zi, prin care, la 10 ani de la moartea sa, i s-a acordat Ordinul Militar de Război Mihai Viteazul.
A urmat scoala primara și doua clase de liceu, în orașul natal apoi bursier al Școlii Normale pentru Învățătura Poporului Roman, din Bucuresti. În 1885 s-a înrolat ca soldat voluntar în Regimentul 11 Călărași din Botoșani si a participat activ la Războiul de Independentă de la 1877.
Dupa razboi, avand gradul de sergent, susține examenul la Scoala Militara de Infanterie si Cavalerie din Bucuresti, obtinand gradul de sublocotent la 1888.Urmeaza apoi, doi ani Școala Specială de Cavalerie din București, pe care a absolvit-o tot ca șef de promotie, apoi este trimis la Scoala de echitatie din Samur. În tara absolva si Scoala Superioara de Razboi. A fost un ofiter cu pregatire exceptionala și omoralitate desavarsita.
Moare pe câmpul de luptă la 30 septembrie/13 octombrie 1916, rănit mortal de o schijă a unui proiectil rătăcit, pe când se deplasa pe valea pârâului Câineni de la poziția Colți către poziția Pleșu. Iată cum este descrisa moartea generalui Generalul David Praporgescu, însoţit de ofiţeri, urcă pe poteca ce şerpuieşte spre Munţii Coţi, la 13 octombrie 1916, intenţionând să inspecteze poziţiile apărate de militarii români. Sunt militarii care au luptat cu îndârjire în urmă cu câteva zile, respingând puternica ofensivă germană şi înaintând 500 de m în poziţiile inamice, cu preţul morţii locotenentului Ganovici şi a 30 de grăniceri.
Generalul Praporgescu ajunge în locul unde militarii Regimentului 2 Infanterie sunt în repaos şi profită de ocazie pentru a discuta cu combatanţii. Prin aer se aude şuierând un obuz. Mai mulţi ofiţeri strigă simultan: „La pământ, domnule general!” Soldaţii şi ofiţerii români s-au culcat la pământ din reflex. Obuzul loveşte o stâncă şi explodează în apropiere. Generalul David Praporgescu, rămas în picioare, întreabă dacă este cineva rănit şi se prăbuşeşte în mijlocul militarilor, cu sângele curgându-i pe gură şi pe nas. Alţi cinci ofiţeri sunt răniţi grav, iar 150 de soldaţi au răni minore.Generalul David Praporgescu este aşezat pe o targă, spunându-le militarilor: „Nu slăbiţi credinţa, a noastră este izbânda!”.
- Suntem cenzurați online/pe rețelele de socializare. Zilnic, puteți accesa site-ul pentru a vă informa.
- Contactați-ne oricând.
- Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un ,,Like” și să distribuiți pagina de Facebook (conținut exclusiv).
- Pentru o presă independentă, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!
MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Contează pe ȘTIRI ce contează!