Un deputat propune instituirea Zilei naţionale a familiilor numeroase

Un deputat propune instituirea Zilei naţionale a familiilor numeroase

Un deputat propune instituirea Zilei naţionale a familiilor numeroase

“Deputatul Matei Dobrovie, a iniţiat o propunere legislativă de declarare a zilei de 28 octombrie ca zi naţională în care se sărbătoresc familiile cu trei sau mai mulţi copii.

Familiile numeroase contribuie la dezvoltarea echilibrată, la susţinerea natalităţii şi la redresarea demografică a oricărui stat, ocupându-se de îngrijirea şi educarea viitoarelor generaţii de forţă de muncă. Ele sunt printre cele mai vulnerabile mai ales în contextul pandemiei de coronavirus şi trebuie să beneficieze de recunoaştere socială oficială, precum şi de o politică de sprijin adecvată, astfel încât accesul lor la bunuri şi servicii să fie îmbunătăţit, să nu fie discriminate ori dezavantajate în raport cu celelalte familii mai mici.

În familiile cu trei sau mai mulţi copii cheltuielile din gospodărie legate de îngrijirea şi educarea corespunzătoare a acestora sunt mai mari. Aceste familii trebuie încurajate şi sprijinite, dat fiind că ţara noastră se confruntă cu o serioasă criză demografică cauzată de migraţia extrem de ridicată, scăderea numărului de copii născuţi şi creşterea alarmantă a ratei mortalităţii.

„În anul 2020, proclamat de Patriarhia Românӑ drept Anul omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor, este binevenită o iniţiativă de celebrare a familiilor numeroase care să marcheze importanţa pe care statul o acordă familiilor cu mai mulţi copii şi care să recunoască oficial contribuţia lor la progresul societăţii şi al economiei. Declararea unei zile naţionale a familiilor numeroase este un act de apreciere din partea statului român pentru aceste familii, menit să promoveze valorile importante în familie şi să sporească gradul de conştientizare a societăţii privind problemele şi nevoile acestora”, a explicat deputatul.

Activităţile specifice acestei zile pot fi reprezentate de manifestări publice, evenimente şi acţiuni socio-culturale care sunt dedicate familiilor numeroase şi se încurajează implicarea atât a autorităţilor administraţiei publice centrale sau locale, cât şi a societăţii civile, a instituţiilor publice şi private, a asociaţiilor, organizaţiilor şi lăcaşurilor de cult.

„O asemenea iniţiativă a fost deja implementată în străinătate de parohia ortodoxă română „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam, Ţările de Jos, care a organizat Prima ediţie a Zilei Familiei Numeroase, în data de 28 octombrie 2020, zi la care Biserica Ortodoxă Română îi cinsteşte pe Sfinţii Mucenici Terentie şi Neonila, soţia sa, şi pe cei şapte fii ai acestora. Acţiunile socio-culturale desfăşurate au celebrat şi încurajat familiile numeroase, oferindu-se chiar şi un sprijin financiar, prin acordarea unei burse lunare unui copil din România provenind dintr-o familie mare”, a declarat Matei Dobrovie.”, se arată în comunicatul de presă al deputatului Matei Dobrovie.


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns