7/8 februarie 1949. Lichidarea grupului de rezistență condus de colonelul Uță.

Pornind de la informațiile obținute prin tortură sau de la informatori, Securitatea organizează, în noaptea de 7 spre 8 februarie 1949, o amplă operațiune militară împotriva partizanilor anticomuniști din Munții Banatului.

Cu ajutorul informatorului Andrei Vădrariu, Securitatea a identificat adăpostul partizanilor conduși de colonelul Ioan Uță.

În jurul orei 6,45, un efectiv de peste 45 de militari din Batalionul 9 de Securitate, conduși de maiorul Corapciu, s-au plasat în dispozitiv de încercuire a poziției partizanilor, în jurul orei 06.45. Dinspre sălașul partizanilor s-a deschis foc de arme automate, căruia trupele de securitate i-au replicat cu foc și cu lansări de grenade. În schimburile de focuri au fost uciși mai mulți partizani, printre care și colonelul Uță. Luptîtorii Petre Pușchiță, Iancu Baderca și Dumitru Mutașcu au reușit să fugă din încercuire.

Colonelul Ioan Uță.

În aceeași noapte, pe baza informațiilor furnizate de partizanul Ioan Băcilă, determinat anterior să se predea, trupele de securitate comandate de sublocotenentul Vasile Sărățeanu au luat cu asalt sălașul lui Dumitru Bășulescu, reușind să-l aresteze pe comandorul Petre Domășneanu și pe alți doi partizani din grupul său. Comandorul Domășneanu avea să fie condamnat la moarte și executat.

În cursul zilei de 8 februarie, Securitatea avea să opereze ample arestări în Lugoj, Caransebeș, Teregova, Cornereva, Văliug și alte localități, în rândul celor considerați că i-au ajutat pe partizanii din grupurile Uță și Blănaru.


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns