Castrele romane de la Lişteava? (j. Dolj) și Perişani (j. Vâlcea).

          1. Lişteava? (j. Dolj)  La o depărtare de 3 km la E de sat, Polonic şi Tocilescu înseamnă 0 cetate romană de piatră. N-am putut-o cerceta personal. A fost identificată recent, într-o plantaţie de sălcimi de către Oct. Toropu. Nu am văzut încă acest loc.[1] spunea M. Davidescu și D. Benea.

         2.  Perişani (j. Vâlcea).Cercetări făcute de I. Conea şi apoi de Gh. Cantacuzino ar fi identificat la 3 km sud de sat, lingă cătunul Pripoarele (peste drum de tăpşanul unde a fast Cârciuma Veche), un castru roman lung de 60 m şi lat de 0,45 m construit din văr, cărămidă şi piatră. El a fost distrus de locuitori pentru a scoate material de construcţie. Deşi n-am putut controla pe teren urmele acestui castru, existenţa lui este posibilă, el făcând legătura între castrele Rădăcineşti şi Titeşti, într-o regiune accidentată şi păduroasă, ca aceea de la răsărit de masivul Cozia, pe unde trecea o ramură a drumului roman.[2] Momentan stadiul cercetărilor este același dar și interesul societății civile și al reprezentanților O.N.G-urilor pe măsura așteptărilor. În funcție de fondurile puse la dispoziție de O.N.G-urile redacției noastre vă vom ține la curent cu noile demersuri arheologice în cele două județe.

1 aprilie 2014 


[1] M. Davidescu, Cetatea romanã de la Hinova , Buc., 1989, D. Benea, Dacia sud-vesticã…, 107-111 apud, arheolog Dorel Bindoc, Comori arheologice…, p. 173-176; p. 292

[2] Ibidem,


MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează