Curtea de Argeș, prima capitală a Țării Românești, iată că nu se dezminte și este și primul Oraș Regal al României, titlu ce i-a fost conferit pe 29 octombrie 2014 de către ASR Principesa Margareta în numele Majestății Sale Regele Mihai.

Aici, la Muzeul Municipal, se va deschide mâine o expoziție intitulată, cum altfel, “Portrete Regale”, un omagiu adus de Karol Racz-Sochirca Casei Regale a României, și principalilor ei reprezentanți, la 150 de ani de la fondare.

karol

Mai întâi, așezarea aceasta mică dintre dealuri și muscele, a fost găsită de Neagoe Basarab, care a vrut să construiască aici cea mai frumoasă mânăstire. Și știți ceva? Chiar i-a reușit, ne minunăm mereu de turlele răsucite care încearcă parcă să îmbrățișeze cerul, și spiritul și duhul sfânt. Sigur că ceva atât de frumos nu se putea face fără un sacrificiu, și așa s-a născut o legendă: legenda Meșterului Manole și a iubitei lui soții, Ana.

Apoi, Regele Carol I, a simțit și el că e ceva deosebit în acest spațiu și nu numai că a restaurat mănăstirea dar a și ales-o ca necropolă a Familiei Regale. Astfel, aici sunt mormintele Regilor noștri , Carol și Elisabeta, Ferdinand și Maria și, din 2003, și Carol al II-lea. Regi care au slujit țara mai presus de orice, modele de români adevărați, deși în sângele lor se amestecau genele altor popoare! Iată ce sentimente se nășteau pe atunci în frumoasa și iubita noastră țara, oare cât timp o să mai treacă până când o să se trezească așa ceva și în noi? Noi, cei născuți aici , în țara baladelor și legendelor, în țara cuvântului “dor”, în țara în care există de toate, doar iubire și grijă față de ea parcă din ce în ce mai puțin!

Lasă un răspuns