Omul – înger sau demon !?

Autor articol: Despina MODOLICI, Şcoala Gimnazială Grozești 

Motto: ”Dincolo de aparențe, suntem ceea ce gândim și nu ceea ce spunem, suntem ceea ce facem si nu ceea ce visăm, suntem ceea ce lăsăm în urma noastră și nu ceea ce am fi vrut sa fim…” (Sorin Șomandra)

Fiecare dintre noi, încă de la naștere, tinde să fie mai bun, să aibă principii și valori autentice, să fie eroul care să schimbe ”lumea” și comunitatea sa, să fie ”îngerul păzitor” al ființelor dragi, să se autodepășească și să lase ceva frumos, trainic, durabil. Astfel, în decursul vieții, încercăm să ne formăm o conștiință sănătoasă, să luptăm pentru schimbarea lumii și a semenilor noștri, încercăm să ne schimbăm pe noi, să devenim modele pentru cei din jurul nostru, visăm la o lume utopică, o lume în care invidia, răutatea și toate caracteristicile abjecte, ale ființei umane să nu se regăsească, o lume și o comunitate formată din oameni care se respectă și se ajută reciproc, o lume care tolerează micile defecte ale semenilor, dar în același timp înțelege importanța educației și bunului simt, metode intrinseci de dezvoltare și formare a caracterului nostru.     

Deci … ”suntem ceea ce am învățat și am ales să fim”  – este deviza de la care ar trebui să pornim în formarea caracterului nostru. Fie că vorbim de obiectivele pe care dorim să le atingem, de personalitățile și oamenii din jurul nostru sau modelele pe care le avem în viață, fiecare în parte este un factor influent în tot ceea ce facem. Voluntar sau involuntar copiem obiceiuri, trăsăturii din comportamentul și atitudinea personajelor ce ne înconjoară, la fel cum un om slăbuț, dacă locuiește cu un obez, va lua în greutate. Privim cu invidie pe oricine ne apare în cale și începem să căutăm defecte pe care și noi le avem, dar nu le observăm decât la alții. Ar fi necesar să privim un om și să vedem numai lucrurile bune, să vedem trăsăturile frumoase ale acestuia, iar dacă noi nu ne regăsim în acestea, să putem prelua din ele, nu copia. Să zicem că astfel ne dăm upgrade, ne actualizăm, devenim o noua versiune, o versiune mai nouă, mai bună, mai coerenta si vom vedea ca va fii si mai apreciată de cei din jur, dobândind faima. Să fim un caracter exacerbat, nu unul fastidios, abscons. Nu ar trebui să încercăm să schimbăm oamenii, ar trebui să ne schimbăm pe noi, sa ne autodepășim și să ne îmbunătățim constant.

Deci vă îndemn SĂ NE VEDEM DEFECTELE NOASTRE și să le ”blurăm”, să încercăm să le înlocuim cu calități, cu virtuți și cu principii, să încercăm să ”fim schimbarea pe care vrem să o vedem în lume” (Mahatma Gandhi)

Despina Modolici1


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns