Expoziția „Preșul țărănesc. De la simbolul arhaic la urzeala de pe Calea Eroilor”

Grupul Civic Gorj

În urma prezentării noii viziuni a arhitectului Dorin Ștefan, în „conformitate” cu dezastrul de pe Calea Eroilor, Axa Brâncuși este prezentată la dimensiunea „unui preș țărănesc” care ar urma să acopere lucrările prost executate la Târgu Jiu, asupra unui monument istoric de clasa A, cu încălcarea gravă a Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Se încearcă o mistificare a simbolisticii arhaice, o ducere în derizoriu a simbolisticii preșului țărănesc ca un argument tardiv la lucrările prost executate. Ca răspuns, vă prezentăm aspecte din cadrul Expoziției „Preșul țărănesc. De la simbolul arhaic la urzeala de pe Calea Eroilor”.

Precizăm că Primăria Municipiului Târgu Jiu nu recunoaște că STRADA CALEA EROILOR face parte din „Ansamblul Monumental Calea Eroilor”, având codul LMI GJ-III-a-A-09465, cât și din „Ansamblul Urban”, având codul LMI GJ-II-a-B-09186. Primăria nu face nici diferența între „zona protejată” („Ansamblul Monumental Calea Eroilor” în sine) și „zona de protecție” a monumentului.

Grupul Civic Gorj atrage atenția prin inedita expoziție în care mai multe preșuri țărănești acoperă lucrarea de pe Calea Eroilor, asupra faptului că noua „abordare” prezentată joi, la Târgu Jiu, de către arhitectul Dorin Ștefan, transformă dezastrul de pe Calea Eroilor, într-o lucrare „de referință” arhitecturală. În realitatea o urzeală prin care Primăria Municipiului Târgu Jiu și statul român riscă neincluderea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” în Patrimoniul Mondial UNESCO, de care suntem atât de aproape!


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici.

Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.


MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns