Diferența dintre regalist și monarhist.

Foto: magazincritic.ro

Un regalist susține un monarh anume, ca șef al statului pentru un anumit regat, sau drepturile unei anume dinastii. În abstract, face parte din curentul regalist. Regalismul este diferit de monarhism. Cel din urmă pledează pentru un sistem monarhic de guvernare, dar nu neapărat pentru un anumit monarh, conform literaturii de specialitate.

Deși personal am simpatii pentru o anumită persoană, pledez în primul rând pentru monarhia constituțională, odată ajunși acolo putem discuta și pe cealaltă temă, despre cine să ocupe tronul.

În fond dacă am lua lucrurile pas cu pas nu ar mai exista atât de multă încrâncenare între noi. Monarhia în sine este o instituție, iar monarhia nu se termină odată cu moartea unui rege, ci continuă pur și simplu prin urmașii la tron fie ei din aceiași dinastie sau din alta. Ideea că odată cu moartea regelui s-a terminat și cu șansele monarhiei nu face altceva decât să servească intereselor celor care de zeci de ani au împiedicat revenirea la monarhie, cum de altfel le servește și o altă falsă idee în care unii cred și anume că monarhia ar fi un sistem învechit, total fals. Istoric vorbind și sistemul republican a fost folosit încă din perioada antică, deci nu putem vorbi de vechimea unui sistem sau altul, ci de care sistem se potrivește cel mai bine unui anumit popor. Și tot istoria ne demonstrează că României i-a fost cel mai bine cu Monarhia Constituțională… și ca o completare în ceea ce privește acest lucru, mă uit de multe ori către Japonia cu admirație, Monarhie și modernitate într-o perfectă armonie, deci se poate, totul este posibil dacă vrem și dacă vom înțelege cu toții de unde trebuie să pornim, pentru ce să luptăm și ce trebuie să cerem.

De multe ori e mai ușoară lamentarea decât trecerea la acțiune. E adevărat că trecerea la fapte poate aduce pe alocuri și nervi și ceva stres dar în final în urma reușitei va urma și-o profundă satisfacție.

Nimic nu este imposibil.

Monarhia Salvează România!

Nihil Sine Deo


MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator – Nihil Sine Deo – PRESĂ LIBERĂ

Lasă un răspuns